weeworld-zada-zamitnuti-zaloby-proti-nintendu
Novinka WeeWorld žádá zamítnutí žaloby proti Nintendu

WeeWorld žádá zamítnutí žaloby proti Nintendu

sleepless.

sleepless.

21. 3. 2007 12:55
Reklama

Společnost WeeWorld, která se v listopadu minulého roku rozhodla zažalovat společnost Nintendo za porušení ochranné známky kvůli Wii avatarům Mii, se teď snaží z celého soudního případu vyvléci – částečně. Pro ty co však celý případ nesledují, dáme raději malé opáčko. Společnost WeeWorld provozuje službu stejného názvu, v jejímž rámci si mohou uživatelé vytvářet své vlastní postavičky WeeMee, které mohou ověšovat různými doplňky včetně zmenšeni handhedlů DS a PSP, nebo konzolí Xbox 360, PS3 a tak dále. To není podstatné. Důležité je, že mohou lidé své WeeMee postavičky používat například v mailech, nebo v různých IM programech včetně ICQ, MSN a tak dále. Společnost WeeWorld tvrdí, že WeeMee postavičky nabízí na internetu už od  roku 2001 a Nintendo tedy s uvedením Wii postaviček Mii porušila ochrannou známku.

Společnost Nintendo na to reagovala tvrzením, že si běžná slova "me" a "we" nelze pojistit ochrannou známkou a že navíc společnost WeeWorld (která svůj byznys provozuje hlavně ve Velké Británii) začala název WeeMee používat na území USA až po launchi Wii, tedy až ve chvíli, kdy s tím přišla společnost Nintendo. Důležitá je přitom v tomto případě informace o tom, že byla žaloba na Nintendo podána na území USA a ne v Evropě. V USA totiž společnost WeeWorld skutečně od roku 2001 nepůsobila.

Celý případ stál několik měsíců na jednom bodě, aniž by soud nějak rozhodl. Období ticha rozsekla až žádost společnosti WeeWorld o to, aby soudce bez udání důvodu její vlastní žalobu zamítl a celý případ tím víceméně smetl ze stolu. Společnost Nintendo se však rozhodla, že to WeeWorld jen tak nedaruje. Kdyby se totiž nebránila a proti žádosti WeeWorld na zamítnutí žaloby neprotestovala, tak by si tím do budoucna pěkně zavařila. Zamítnutím žaloby by si totiž spol. WeeWorld ponechala možnost Nintendo na území USA žalovat za tu samou věc, což samozřejmě Nintendo nechce. Chce, aby soud proběhl a bez ohledu na jeho výsledek už pak spol. WeeWorld nemohla Nintendo za tu samou věc žalovat.

Důvody, které WeeWorld vedly k podání žádosti o zamítnutí její vlastní žaloby, jsou v tomto případě jasné. Jde o docela malou společnost, která nemá dostatek finančních prostředků k tomu, aby mohla s Nintendem bojovat v USA i v Evropě, respektive v Anglii. Právě tam totiž chce WeeWorld Nintendo sedřít o peníze nejdříve a až pak se znovu vrátit k žalobě na území USA. Možná však k tomu nedostane ani šanci, pokud se soudce rozhodne, že zamítnutí žaloby neschválí a nechá soud proti Nintendu pokračovat dál. Jinak je třeba zmínit požadavek společnosti Nintendo, která bez ohledu na to, jestli soud bude pokračovat, nebo ne, žádá po WeeWorld odškodné ve výši 400 000 dolarů, které by měly sloužit jako náhrada za náklady spojené se soudním řízením.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama