prvni-detaily-o-nintendu-3ds
Novinka První detaily o Nintendu 3DS

První detaily o Nintendu 3DS

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

23. 3. 2010 19:13 1
Reklama

Od oznámení Nintenda 3DS uběhlo jen několik hodin, a kromě takřka povinné úvahy analytika Michaela Pachtera se už začaly také objevovat méně, či více technické názory, jakým způsobem bude nový handheld prezentovat slibovanou trojrozměrnost. Nejčastěji se spekuluje o technologii, kterou využívá společnost Sharp při výrobě svých trojrozměrných LCD. Jde v podstatě o to, že celá obrazovka je opatřena polarizační bariérou, která nepatrně rozděluje světlo tak, aby k levému i pravému oku dorazil o trochu jiný obraz. Mozek je pak schopný vyhodnotit tyto malé rozdíly a spojit je v jeden ucelený trojrozměrný vjem. Bystřejší z vás už jistě pochopili, že ona bariéra supluje polarizační brýle, ve kterých v IMAXu vypadají všichni diváci, no, komicky. Nemusíme proto ani dodávat, že je sledování takového signálu bez brýlí relativně komfortní.

Ano, relativně, v celé technologii narážíme na dva malé háčky, neboť nic není bez chyb. Prvním, velmi malým a v podstatě již vyřešeným problémem je fakt, že se trojrozměrný obraz nehodí vždycky. Není však problém zmiňovanou polarizační bariéru vypnout, tím neupravovat prostupnost světla, a dostat ve výsledku čistý 2D vjem. Druhý problém je už vážnější, a pokud bude 3DS skutečně tuto technologii využívat, budou si muset všichni hráči navyknout držet hlavu v přesně stanovené vzdálenosti. Jde o to, že polarizační bariéra spojuje obraz ve výrobcem udaném bodu, takže při posunutí blíže, či dále od něj, byste viděli jen rozmazané šmouhy. Na druhou stranu, půjde skutečně jen o zvyk a Nintendo by zřejmě neriskovalo s ničím, co by nebylo v obecných měřítcích pohodlné. Zatím ale stále berte tyto informace s rezervou, jedná se jen o pravděpodobné scénáře odborníků a spekulace převzaté z portálu Nikkei.com.

Když ovšem přeskočíme od displejů dále, mohla by vás možná zajímat také úvahy o tom, že 3DS přijde s novým typem ovládání. Prezentovaný je jako 3D control stick, nicméně bez jakéhokoliv oficiální popisu je jen velmi těžké systém blíže definovat. Lépe je to se slíbenou větší kapacitou baterie, vibracemi a kvalitnější Wi-Fi, snad nám to tedy brzy potvrdí i Nintendo!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama