ahp-reaguje-na-zavery-krimi-plus
Novinka AHP reaguje na závěry Krimi Plus

AHP reaguje na závěry Krimi Plus

Maggot

Maggot

4. 12. 2012 13:55 3
Reklama

Televizní kanál Prima Family dne 28.11. 2012 odvysílal reportáž o násilníkovi, který pod vlivem drogové závislosti ubodal dva lidi. V dnešní době běžná věc ovšem zavání předpojatostí, jelikož čin byl pořadem Krimi Plus dán do přímé souvislosti s hrami, proti čemuž se nakonec postavila Asociace herního průmyslu působící v České republice a na Slovensku.

"Reportáž v pořadu Krimi Plus konstatuje, že činy Petra Belančíka byly přímo způsobeny jeho "závislostí na násilných počítačových hrách". Vzhledem k okolnostem celého smutného případu je takové tvrzení velmi zavádějící a podněcuje v divácích dojem, že videohry mohou podobné chování způsobit naprosto běžně, a že v této oblasti vyvstává závažný problém." stojí v tiskové zprávě AHP, která současně s tímto vyjádřením poslala stížnost vedení Primy i Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

O to více zarážející je shrnutí reportáže, v níž se k činu vyjádřil i psycholog Slavomil Hubálek, přímo konstatující, že hry slouží jako spouštěč, stejně jako nespočet dalších vnějších podnětů, nikoliv jako příčina činu.

"V případě Petra Belančíka je primární diagnózou toxická psychóza, tedy duševní porucha vyvolaná užíváním psychoaktivních látek. Videohry hrály v této souvislosti, jak potvrzuje v reportáži i psycholog Slavomil Hubálek, roli pouhého spouštěče agresivního jednání. Spouštěčem přitom může být skoro jakýkoliv nejednoznačný podnět - úlek, neonová světla, a podobně. Pro psychicky zdravé jedince tedy nepředstavují videohry prakticky žádné riziko."

Na podobné téma se vedou diskuze již léta, na jednu z nich upozorňuje i AHP. V rámci Českého rozhlasu se k závislosti na počítačových hrách konfrontovaných závislostí na drogách a alkoholu vyjádřil Jiří Presl z Nadace pro prevenci a léčbu závislostí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama