Hardware Článek Recenze Creative Live! Cam Sync 1080p - jak funguje webkamera za tisícovku?

Recenze Creative Live! Cam Sync 1080p - jak funguje webkamera za tisícovku? | Kapitola 2

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

5. 8. 2021 17:00

Seznam kapitol

1. Balení a konstrukce 2. Reálné používání, video 3. Fotografie, zvuk a závěr

Člověk míní, život mění. Ještě dva, tři roky zpět jsme dedikované webkamery považovali za zbytečnost – kdo chtěl webkameru, pořídil si notebook, případně volal přes telefon. S příchodem pandemické krize se ovšem situace otočila o 180 stupňů a z webových kamer se na několik měsíců stalo stejně nedostatkové zboží jako z toaletního papíru nebo rýže.

Reklama

REÁLNÉ ZKUŠENOSTI S POUŽÍVÁNÍM, OBRAZ, ZVUK

Vás ale pravděpodobně zajímá hlavně to, jak si kamera vede po stránce obrazu a zvuku. V běžném světle pracovny je obraz z Live! Cam slušný, oproti videokameře v notebooku (720p kamera v Acer Swift 3, modelový ročník 2017) zachytíte mnohem více detailů a v obrazu je opravdu podstatně méně šumu. Objekty v mém pozadí jsou mnohem čitelnější a ani ostré slunce z otevřeného okna webkameru příliš netrápí.

Kvalitativní posun od běžné webkamery v notebooku (vpravo) je obrovský, sluneční svit z otevřeného okna nečiní Creative výraznějších problémů. Kvalitativní posun od běžné webkamery v notebooku (vpravo) je obrovský, sluneční svit z otevřeného okna nečiní Creative výraznějších problémů.
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Kvalitativní posun od běžné webkamery v notebooku (vpravo) je obrovský, sluneční svit z otevřeného okna nečiní Creative výraznějších problémů.

Oproti realitě má ovšem webkamera od Creative tendenci přeostřovat, což lze jednoznačně vidět obzvláště v porovnání s měkoučkou „webkou“ v notebooku. Pokud chcete být před kolegy a přáteli za ostrého hocha či dívku, budete u Creative spokojeni.

I v lépe osvětlené místnosti je rozdíl v kvalitě obrazu velký, obzvláště ostrost, barevná věrnost a množství šumu v záběru je u Creative (vlevo) mnohem lepší. I v lépe osvětlené místnosti je rozdíl v kvalitě obrazu velký, obzvláště ostrost, barevná věrnost a množství šumu v záběru je u Creative (vlevo) mnohem lepší.
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
I v lépe osvětlené místnosti je rozdíl v kvalitě obrazu velký, obzvláště ostrost, barevná věrnost a množství šumu v záběru je u Creative (vlevo) mnohem lepší.

Další limity webkamery spočívají v minimální ostřící vzdálenosti, která dle oficiálních informací od výrobce činí nemalých 50 cm. Naše testy tento fakt jednoznačně potvrdily, jestli tedy chcete webkameru využívat třeba na demonstraci vaší perfektní sbírky Pokémonových kartiček, asi bych se obrátil jinam.

Tmavá místnost dává Creative (vlevo) záminku k přeostření obrazu, v porovnání s měkkým a rozplizlým notebookem ovšem opět jasně vítězí. Tmavá místnost dává Creative (vlevo) záminku k přeostření obrazu, v porovnání s měkkým a rozplizlým notebookem ovšem opět jasně vítězí.
i Zdroj: Hrej.cz
i Zdroj: Hrej.cz
Tmavá místnost dává Creative (vlevo) záminku k přeostření obrazu, v porovnání s měkkým a rozplizlým notebookem ovšem opět jasně vítězí.

Kvalitnější vnitřnosti webkamery ovšem bezpečně poznáte v horších světelných podmínkách, tedy například ve sklepním šeru. Tam, kde se ze mě s integrovanou webkamerou stává abstraktní sekaná mazanice splývající s plakátem za mnou, dovede Creative zachovat stálých 30 snímků za sekundu i barevné podání. Ostrost přitom skoro netrpí, a i ten překrásný plakát v pozadí je pořád obstojně čitelný. Asi si všimnete velkého množství šumu, ale ruku na srdce, od webkamery za tisíc korun opravdu nelze čekat o mnoho více

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama